gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

Recensie

Regie: Martin Scorsese

Dat Martin Scorsese erg goed is in het maken van films over popmusici bewezen in het verleden zijn projecten met The Band, The Rolling Stones en natuurlijk Bob Dylan. Met hem maakte Scorsese No Direction Home en Living In The Material World ligt qua aanpak in het verlengde van die film. Scorsese is geen biograaf maar een echte filmmaker en hij wil dan ook het verhaal achter de muzikant neerzetten. Dat is met deze film over George Harrison erg goed gelukt. Natuurlijk bevat de film veel uniek archiefmateriaal en pratende hoofden, maar beide vertellen ook voor de doorgewinterde Beatles fan een prachtig verhaal over een legendarische muzikant met twee gezichten. Vanaf het moment dat Harrison beseft dat de ‘Material World’ hem maar weinig echt voldoening geeft zoekt hij deze in de spiritualiteit. Iedereen weet dat Harrison de aanstichter was van de flirt met de Maharishi en het gebruik van authentieke Indiase instrumenten in de popmuziek, hier wordt echter duidelijk waarom Harrison zijn heil zocht in de Oosterse religie. Interviews met vrijwel iedereen die er toe doet in het leven van Harrison maken duidelijk dat zijn speurtocht naar evenwicht en geluk hem veel meer bevrediging gaf dan aardse geneugten. Toch blijven juist die aardse geneugten aan het trekken; muziek, film (Monty Python!) en autoracerij blijven hem bezig houden en ook zijn persoonlijke leven gaat niet altijd over rozen. Eric Clapton verhaalt openhartig over zijn liefde voor Patti en de huwelijkscrisis die het tot gevolg had en ook Harrisons druggebruik wordt niet verzwegen. Als hij tenslotte vecht tegen kanker en de ziekte lijkt te bezweren wordt hij thuis overvallen en raakt zwaar gewond. Het breekt zijn laatste weerstand en de ziekte keert op fatale wijze terug. Het is (weer) Ringo die voor het meest emotionele moment in de film zorgt als hij bij de herinneringen de tranen uit zijn ogen veegt.

Interviews met de beroemde gitarist zelf, maar ook met zijn weduwe Olivia, zoon Dhani en vrienden en collega’s o.a. Phil Spector, Paul McCartney, Ringo Starr, Eric Clapton, Terry Gilliam.
.

nieuwsbrief