Open main menu

winkelmandje

Geen artikelen geselecteerd
GRATIS VERZENDING VANAF 50,- OF AFHALEN IN DE WINKELS VAN CONCERTO EN PLATO VOOR 16:00 BESTELD MORGEN IN HUIS

Recensie

Tomorrow's World is het eerste Boards Of Canada in acht jaar!

Er komt een limited edition op cd (speciale verpakking, art cards) die in NL alleen in de Mania winkels verkrijgbaar zal zijn.


Geen fysieke of digitale promo, maar een eenmalige luistersessie op het kantoor van de platenmaatschappij ligt ten grondslag aan deze recensie. Op het moment van schrijven is de nieuwe Boards Of Canada topsecret. Toegegeven, het past ook wel een beetje bij deze mannen. De eigenzinnige en schuwe Schotse broers lieten zeven jaren nauwelijks iets van zich horen hetgeen hun welhaast mythische status enkel heeft vergroot. De albums Music Has The Right To Children, Geogaddi en Campfire Headphase hebben B.O.C. wereldwijd een devote fanschare opgeleverd die, waarschijnlijk stuk voor stuk even opgewonden als de schrijver dezes, dit nieuwe album gaan (gingen) beluisteren.

Tomorrows Harvest blijkt helemaal wat ik heb gehoopt en misschien wel meer dan dat. Er is absoluut geen sprake van een stijlbreuk; aan het kenmerkende geluid is nauwelijks gesleuteld. Vanaf intro Gemini word je als vanouds het universum van B.O.C. ingezogen. Iedere keer dat het een bad trip dreigt te worden zorgt een hemelse tapeloop- of synthmelodie weer voor een regenboog achter de donkere wolken. Reach For The Dead is een grootse opener, Jacquard Causeway heeft een heerlijk tegendraads machinaal ritme, Cold Earth is een track die eeuwig door zou mogen gaan en Palace Posy is de meest glitchy track die steeds dieper wordt tot een zalig verknipte zanglijn het bal sluit. Split Your Infinites is een prachtig stuk dat diep uit de ruimte lijkt te komen, Uritual klinkt als een zwerm gemuteerde bijen met in hun midden een huilende koningin (ja, ik zat er diep in) en New Seeds komt het dichtst in de buurt van een conventioneel 'liedje' inclusief postrock-invloeden en klinkt nog het meest hoopvol van allemaal.

Het tempo is nog immer traag, de sfeer dreigend en de sleuteltracks met hun diepe bassen, dolende loops en vervreemdende percussie worden afgewisseld met ambientstukken die luchtiger lijken, maar waar diverse ratelslangen onder het gras blijken te kruipen.

Deze eerste ervaring met Tomorrow's Harvest heeft direkt een hele diepe indruk gemaakt. Fans zullen meer dan tevreden zijn. Het album is weer dusdanig multi-interpretabel dat de diverse commentaren weer vermakelijk zullen zijn. De B.O.C.- formule staat nog fier overeind en dat heeft een nieuw meesterwerk opgeleverd. Dat durf ik alvast wel te stellen.

01. Gemini
02. Reach for the Dead
03. White Cyclosa
04. Jacquard Causeway
05. Telepath
06. Cold Earth
07. Transmisiones Ferox
08. Sick Times
09. Collapse
10. Palace Posy
11. Split Your Infinites
12. Uritual
13. Nothing Is Real
14. Sundown
15. New Seeds
16. Come to Dust
17. Semena MertvykhTracks

Disc 1
1. Gemini
2. Reach For The Dead
3. White Cyclosa
4. Jacquard Causeway
5. Telepath
6. Cold Earth
7. Transmisiones Ferox
8. Sick Times
9. Collapse
10. Palace Posy
11. Split Your Infinities
12. Uritual
13. Nothing Is Real
14. Sundown
15. New Seeds
16. Come To Dust
17. Semena Mertvykh

nieuwsbrief