gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

BACH, GOVERT JAN

WEIHNACHTSORATORIUM

Genre: Klassiek
Releasedatum: 29-10-2015
Herkomst: NL
Item-nr: 3477569
EAN: 9789047620235
Levertijd: Levertijd: Onbekend

Recensie



3477569
Na de Mattheus en Johannes Passion bespreekt Govert Jan Bach het Weihnachtsoratorium (1734) van Bach. Eigenlijk is het geen oratorium. Govert Jan Bach legt uit waarom het zo bijzonder is dat wij in onze tijd de zes delen van het Weihnachtsoratorium achter elkaar kunnen beluisteren. In de muziek voor Kerstmis tot en met Driekoningen componeert Bach zijn mooiste muziek te beginnen met de feestelijke opening Jauchzet, frohlocket, auf preiset die Tage. Bach hergebruikt eerder geschreven muziek, zoals de muziek van het Magnificat. De muziek heeft onderhuids vele subtiele verwijzingen naar de tekst. Govert Jan Bach legt tevens het verband met de Johannes Passion (1724) en Matthäus-Passion (1727), waarmee het Weihnachtsoratorium onverbrekelijk is verbonden. Een prachtig luisterboek voor wie meer wil weten over de Muziek van Bach, het Weihnachtsoratorium in het bijzonder en over hoe men aan het begin van de achttiende eeuw Kerstmis viert.


Weihnachtsoratorium en
het Magnificat van Johan Sebastian Bach



Govert Jan Bach





Het Weihnachtsoratorium brengt tegen kerst in menig huis vreugde en vrolijkheid. Het is een geniaal werk van de late Bach, waarin we de Passionen herkennen maar nu zonder smart en lijden. Johann Sebastian Bach haalt alles uit de kast om Kerstmis in zijn volle glorie en diepte te verklanken. Van swingende uitbundigheid tot tedere innigheid. Bach zet het oerverhaal van kerst om in een spannend totaal waarin het licht de duisternis opheft en het kwaad wordt ontmanteld. Het korte, maar overrompelende en zinderende Magnificat wordt ook behandeld: het is de wegbereider van Bachs grotere vocale werken. Govert Jan Bach voert u via zijn derde luisterboek door het complexe landschap van deze gelaagde muziek. Hij reikt opnieuw een aantal sleutels tot beter verstaan aan, gelardeerd met talloze muziekvoorbeelden van uiteenlopende uitvoeringen.

nieuwsbrief