gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

MATMOS

ULTIMATE CARE II

Genre: Pop & Rock
Label: THRILL JOCKEY
Releasedatum: 19-02-2016
Herkomst: NL
Item-nr: 3487403
EAN: 0790377040111
Levertijd: 3 a 5 werkdagen

Recensie

Het Californisch duo Matmos opereert al twintig jaar binnen de experimentele elektronica. Ze weten werkelijk overal muziek uit te halen, daarom horen we in hun werk vaak huis-, tuin- en keukengeluiden terug. Voor het mainstream publiek is het resultaat doorgaans te obscuur. Maar erkenning van vakgenoten is er wel. Niets voor niets werkten ze samen met Björk, zowel live als in de studio (voor haar albums Vespertine en Medúlla). Matmos’ nieuwste album is Ultimate Care II. Dit suggereert dat er ook een deel één bestaat, maar dat blijkt niet het geval. En ook bij de albumcover worden we een beetje op het verkeerde been gezet, want hebben we hier ̶ in combinatie met de titel ̶ te maken met een nieuw ontkalkingsmiddel voor wasmachines?
Dat niet, maar wel spelen deze machines een hoofdrol op dit album.
Want Drew Daniel en Martin C. Schmidt hebben op hun eigen inventieve wijze typische en voor iedereen herkenbare wasmachinegeluiden verwerkt in hun elektronische klankentapijt. Het nodige water: toevoer, spoelen, afpompen, etc. En uiteraard machinale geluiden als centrifugeren en het gebonk van de wastrommel. Daardoor neigen sommige passages richting industrial. Maar bovenal mogen we het resultaat spannend, melodieus en bij vlagen zeer groovy noemen. Tot aan het laatste stopsignaal van de wasmachine aan toe. Je kijkt bij de eerstvolgende wasbeurt toch net even anders tegen zo’n machine aan.

nieuwsbrief