gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

VARIOUS

OTE MALOYA 1975-1986

Label: STRUT RECORDS
Releasedatum: 30-06-2017
Herkomst: NL
Item-nr: 3703093
EAN: 0730003315121
Levertijd: Gemiddeld 28 werkdagen

Recensie

Het Franse eiland La Réunion is een nogal afgelegen plek, midden in de Indische Oceaan, een kilometer of zeshonderd ten oosten van Madagaskar en een enorm eind onder India en Sri Lanka. Toch spoelden er midden jaren zeventig een aantal fijne muziekstromingen aan, die door de Réunianen werden samengekneed tot de popstijl maloya.

Het genre werd door de Franse eilandbestuurders zelfs enige tijd in de ban gedaan wegens de vaak politieke inhoud. Iets wat de populariteit van de maloya natuurlijk veel goed deed. Hoe weergaloos die mix van elektrische funk, Afrikaanse en Indiase percussie en westerse pop nog altijd klinkt, blijkt op de verbluffend mooie verzamelaar Oté Maloya op het liefhebberslabel Strut. De plaat was al een paar weken uit maar is nu, ook dankzij de medewerking van de grote streamingplatforms, volop beschikbaar.

De compilatie is samengesteld door Réuniaanse cultuurkenners en dat is te merken. De meest fantastische liedjes komen voorbij en je valt als onbevangen luisteraar van de ene verbazing in de andere. De percussie, op Afrikaans en Indiaas slagwerk, is hypertransparant en lichtvoetig en wordt al net zo subtiel aan elkaar gebreid door droog plukkende basloopjes en funky keyboards.

De ritmes wandelen langs Zuid-Amerika en Afrika en pikken onderweg doodleuk wat psychedelische folk en rock mee. Maar het indrukwekkendst zijn de vocalen, van bijvoorbeeld de zangeresssen Michou en Françoise Guimbert, die typisch Afrikaanse vraag-en-antwoordspelletjes knopen aan sexy zuchtzang uit de Franse chansonkunst.

Bij het topnummer Maloya Ton Tisane van Michou moet je jezelf echt even knijpen. Een scherp tokkelend gitaartje naast een fijnzinnig tegenritme van maracas en trommels, én een betoverend melodieus poprefreintje laten dit nummer van een jaar of veertig oud in ons muziektijdperk belachelijk hip klinken.

Die frisheid van de maloya lacht je op alle negentien tracks toe, van het catchy funkliedje P'tit Femme Mon Gâté van de Comoran Group tot het voodoochanson Toe Meme Maloya van zangeres Vivi. Een onweerstaanbare compilatieplaat, die iedereen zichzelf zou moeten gunnen.

(TEKST: Robert van Gijssel / De Volkskrant)


1 –Caméléon (2) La Rosée Si Feuilles Songes
2 –Michou (4) Maloya Ton Tisane
3 –Jean-Claude Viadère Moin La Pas Fait Tout Sel
4 –Daniel Sandié Défoule 3è Age
5 –Cormoran Group P'tit Femme Mon Gâté
6 –Marie Helen Et Ses Créol's Séga Le Sport
7 –Françoise Guimbert Tantine Zaza
8 –Vivi* Toé Même Maloya
9 –Pierrot Vidot Commandeur
10 –Hervé Imare Mele-Mele Pas Toué P'tit Pierre
11 –Groupe Dago Réveil Créole
12 –Ti Fock Sé Pi Bodié
13 –Gaby* Et Les Soul Men C'est Le Même Cadence
14 –Vivi* Mi Bord' A Toé
15 –Maxime Lahope Sous Pied D'Camelias
16 –Gilberte* Serre Serre Pas
17 –Gaby* Et Les Soul Men Oh Maloya
18 –Hervé Imare Mi Donne A Toué Grand Coeur
19 –Carrousel (2) Oté Maloya
Door Redactie op 2017-08-09

Tracks

Disc 1
1. La Rosee Si Feuilles Songes
2. Maloya Ton Tisane
3. Moin La Pas Fait Tout Sel
4. Defoule 3E Age
5. P'tit Femme Mon Gate
6. Sega Le Sport
7. Tantine Zaza
8. Toe Meme Maloya
9. Commandeur
10. Mele-Mele Pas Toue P'tit Pierre
11. Reveil Creole
12. Se Pi Bodie
13. C'est Le Meme Cadence
14. Mi Bord' A Toe
15. Sous Pied D'camelias
16. Serre Serre Pas
17. Oh Maloya
18. Mi Donne A Toue Grand Coeur
19. Ote Maloya

nieuwsbrief