gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

SLIGGERS, BERT

DE ZEDELOZE JAREN DERTIG

Label: BOOM UITGEVERS
Releasedatum: 21-09-2020
Herkomst: NL
Item-nr: 4168950
EAN: 9789024434121
Levertijd: Levertijd: Onbekend

Recensie

'Wat een smerige rommel!' De reacties logen er niet om, maar de gebroeders Taurel wisten in het interbellum een aardige cent te verdienen aan de handel in vieze boekjes en plaatjes. Een onderbelichte geschiedenis uit de hoofdstad.
André Taurel en zijn broer Henri bezorgden de Amsterdamse zedenpolitie in de jaren dertig handenvol werk. Vanaf 1930 komen hun namen volop voor in processen-verbaal, maar zelfs veroordelingen konden de gebroeders Taurel er niet toe brengen te stoppen met hun handel in boeken, tijdschriften en foto's die 'aanstotelijk voor de eerbaarheid' waren.
De politie slaagde er wel in hun handelswaren in beslag te nemen en hun netwerken bloot te leggen. De verslagen daarvan bieden een inkijkje in de internationale handel in - en de leveranciers van - pornografische lectuur in Europa. Uit de bronnen komt een verhaal van taboe en tolerantie, wetgeving en rechtspraak in het interbellum naar voren.
De zedeloze jaren dertig is ook het verhaal van twee jongens met een chique naam van wie de voorouders nog verkeerden in Franse kunstenaarskringen, eerst in Parijs en daarna in Amsterdam. André en Henri Taurel zijn wrange voorbeelden van snelle sociale dalers: ze kwamen in een neerwaartse spiraal terecht waaruit ze tot hun dood niet meer konden ontsnappen.
Door Redactie op 2020-09-09

nieuwsbrief