gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

Recensie

The Kinks. Een oer-Engelse band is een must-have voor de Nederlandse fans en muziekliefhebbers in het algemeen. Dick van Veelen beschrijft met veel kennis van zaken de achtergronden en levensloop van de band. Mart Smeets schreef het voorwoord.

Dick van Veelen: “Met dit boek probeer ik het belang van deze band binnen de popmuziek van toen en nu aan te tonen en zodoende een steentje bij te dragen aan een hogere waardering voor de muziek van The Kinks, de compositorische talenten van Ray Davies en het vernieuwende gitaarspel van Dave Davies.”

In augustus 1964 schiet de single You Really Got Me van The Kinks als een komeet de internationale hitlijsten binnen. Het zijn de hoogtijdagen van de British Invasion. De gebroeders Davies vormen het hart van de band, die als een van de meest originele en invloedrijke de popgeschiedenis in zal gaan. Muziekstromingen als hardrock, heavy metal, punk en Britpop zijn schatplichtig aan The Kinks.

Mart Smeets: “Ray Davies is een 100% top-singersongwriter en de muziek van deze band is bij tijden geniaal en ik durf de stelling wel aan, dat als zij er niet geweest waren Oasis en Blur ook niet hadden bestaan.”

Toch verloopt hun carrière niet altijd voorspoedig. In 1965 krijgt de band voor vier jaar een inreisverbod voor de Verenigde Staten wegens ‘onprofessioneel gedrag’. Terwijl concurrenten als The Beatles, The Rolling Stones en The Who enorme successen boeken, staan The Kinks aan de zijlijn en verliezen de aandacht van de grootste muziekmarkt ter wereld.

Vanaf dat moment richt frontman Ray Davies zich op zijn vaderland en zijn geboortestad Londen, en becommentarieert hij in met humor doorspekte liedjes het typisch Engelse leven van alledag. In de jaren 70 en 80 wordt Amerika alsnog veroverd. The Kinks, vaak aangeduid als ”the most quintessential English band”, zijn actief tot 1996.

Dick van Veelen: “Er zijn veel Engelstalige boeken over The Kinks verschenen maar in Nederland zijn nog zoveel fans met prachtig materiaal in woord en beeld dat niet op de schappen mag blijven liggen, maar vastgelegd moet worden voordat het verloren gaat. Daarom acht ik nu de tijd rijp om - 55 jaar na mijn kennismaking met The Kinks – mijn kennis van en mijn ervaringen met deze formatie op papier te zetten.”

Het boek is rijk geïllustreerd met vele niet eerder verschenen foto’s en op de website van de uitgeverij, www.vangorcum.nl, is een gratis te downloaden verslag te vinden van alle concerten die The Kinks in Nederland hebben gegeven.
Door Redactie op

nieuwsbrief