gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

Recensie

Björn van der Doelen is een opvallende en bijzondere singer-songwriter. ‘Na Ons De Zondvloed’ is zijn zesde album binnen 15 jaar. Gestoken in een over de top camp hoes, is het gevuld met stuk voor stuk unieke dialectsongs.

De achtergrond van deze Brabants artiest is opvallend. Van 1994-2006 was hij namelijk profvoetballer bij grote clubs als PSV, Standard Luik en NEC. Zijn sportcarrière liep naadloos over in zijn muzikale loopbaan. Hij ontpopte zich als een muzikant met een eigenwijs geluid. Hij zingt met een flinke Brabantse tongval en groeide uit tot een nationaal bekende dialectartiest. Hij wordt vaak in de americana hoek neergezet maar dit album, gemaakt met zijn vaste begeleidingsband De Huursoldaten, bewijst dat hij de grenzen van dit genre aan alle kanten overschrijdt.
Zoals met zijn vocale kwaliteiten. Met zijn doorrookte stem zingt en praat hij zijn teksten aan elkaar. Die gaan op dit album vooral over persoonlijke, alledaagse zaken, zoals zijn kinderen of op vakantie gaan met je ouders. De muziek is van een enorme rijkdom, niet alleen door het gebruikte instrumentarium van De Huursoldaten, zoals pedal steel, viool of mandoline, maar ook door de vele invloeden en referenties. Zo is er een blues met steelgitaar te horen. Een hillbilly-achtige fiddle song. Kun je ergens een doorwop koortje ontwaren of gefluit a la Morricone in een soort western soundtrack. Er is een nummer dat doet denken aan ‘These Boots Are Made For Walking’ of een song samen met Stef Bos, in de countryblues sfeer van ‘Sweet Virginia’ (The Rolling Stones). Er is zelfs een lied dat zo een cover zou kunnen zijn van de zing-pratende Gerard de Vries. Op het album staan veel ontroerende songs die gaan over zijn kinderen, waarbij hij beurtelings praat en zingt met op de achtergrond de ijzige klanken van een pedal steel. Buiten de bovenstaande thematiek valt de bonustrack van het album, ‘Vrouwen Uit Brabant’. Deze publiekslieveling stond nog niet op plaat en is daarom toegevoegd.
Björn van der Doelen is de laatste jaren tevens actief als acteur. Hij is te zien in het theater en in diverse films. Bij de PSV-fans is hij bekend als maker van de Skiete Willy Podcast over het wel en wee van voetbalclub PSV. Ook maakte hij: De-val-allemaal-maar-kapodcast, over muziek.
Door Redactie op

nieuwsbrief