gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

Recensie

“In de lucht is heel natuurlijk en organisch tot stand gekomen, en ik hoop echt dat je dat ook hoort. Voordat ik met recorden begon, heb ik een jaar zo goed als niks gedaan, ook door de hele coronasituatie. In maart en april 2020 had ik nog de hoop dat dat virus snel zou verdwijnen en dat ik weer kon gaan toeren enzo, maar ja, little did I know. Ik heb toen best wel in een dip gezeten, en ik voelde me heel bezwaard toen ik aan drie van mijn lievelingsartiesten vroeg om twee weken met mij naar een schrijfkamp te gaan en aan mijn nieuwe album te werken. Ik dacht: wat als het niet lukt? Wat als de flow waar ik nu zit zich vertaalt naar mijn muziek? Vraag ik dan niet te veel aan Lennard, Mucky en Shadi? Maar uiteindelijk werkte deze aanpak juist héél goed. Er bleek een boel opgekropte inspiratie in me te zitten die er in één keer uit kwam.

Ik weet nog dat ik op een dag in de studio zat… Lennard had net iets afgemixt en zette zijn koptelefoon af, ik was alweer bezig met een ander nummer en wist eerlijk gezegd niet meer hoe onze tune van eerder die dag klonk. Toen liet Lennard het net gemixte nummer horen en dat kwam helemaal bij me binnen. En ik begon me een partij te janken. Van geluk, hè. Ik voelde: dit is precies wat ik droomde van dit album. Dit is de sound die ik wilde. Ik heb de juiste mensen bij elkaar gekregen en in een korte periode hebben we echt iets nieuws gemaakt. Ik weet ook zeker dat dit mijn meest intuïtieve plaat ooit is geworden. Ik maakte echt wat ik voelde, let’s go, bam. Soms schreef ik bars zonder te tellen. Dan dacht ik niet: we gaan rekenen hoe lang een couplet moet zijn, we namen gewoon op. Meestal ben ik iemand die dingen analyseert en overdenkt, nu dook ik helemaal in het moment. En ik hoop ontzettend dat mensen dat aan de plaat kunnen horen. Net zoals ik hoop dat ze horen dat we iets nieuws hebben geprobeerd te maken dat tegelijkertijd wel past bij mijn eerdere albums.

In de lucht voelt voor mij onbevanger dan de vroegere Fresku. Jaren terug wilde ik onderwerpen vaak helemaal uitkauwen. Nu denk ik: als we dit moment vangen, deze vibe, dan is dat helemaal goed. Op eerdere albums dacht ik weleens: mensen moeten echt weten dat ik het serieus bedoel. Maar soms nam ik daarmee de ruimte weg voor luisteraars om zelf iets te gaan vinden of voelen, of om zelf ergens achter te komen. Volgens mij maak ik nu muziek die niks opdringt, die de luisteraar natuurlijk en losjes meeneemt. Dat heeft ook met mijn leeftijd te maken: niemand wil een relatief oude rapper horen die belerend of betweterig klinkt.

Voor mij gaat dit album heel erg over intuïtie. Over het gevoel hebben dat er iets in de lucht hangt. En niet precies weten wat eruit gaat komen; niet weten, ook, of je aan het vliegen bent of aan het landen. Die twijfel, dat onzekere - daar draait dit album voor mij om. In de lucht is het eerste deel van wat een tweeluik moet worden; de tweede plaat zal meer gaan over het gevoel dat je aan het opstijgen bent, over overzicht. Ik weet nog dat ik tijdens een van onze opnamesessies in Tenerife de trap afliep, de zon scheen fel en tegelijk zag ik de wolken om me heen (zo hoog zaten we). Het voelde alsof ik in de loading room van de Matrix was beland, alsof ik in het oneindige niets aan het zweven was. Het was magisch. En dat hoopvolle en krachtige is een toon die nog weinig mensen van me kennen: ik heb veel gerapt over mijn weg naar succes, over de struggles, over de mentaliteit die nodig is om de struggles te overwinnen. Vanaf nu wil ik ook steeds meer andere onderwerpen behandelen in mijn werk.

In de lucht voelt al met al echt als een nieuw debuut. Dat heeft er ook mee te maken dat dit mijn eerste independent release wordt - na twaalf jaar TopNotch was het daar tijd voor. Een nieuw hoofdstuk. Ik durf de rol van doorgewinterde rapper of legend of hoe anderen me weleens noemen nu ook ietsje meer te dragen dan vroeger. En het maakt me heel enthousiast om muziek te maken zonder concessies te doen. Nu beslis ik dingen helemaal zelf, en ik kan net wat extra gas geven. Wanneer je alles inzet, zoals ik nu doe, loop je natuurlijk meer risico maar kan je ook dingen precies uitvoeren zoals je zelf voor ogen hebt. Dat zit ‘m in allerlei kleine details: ik ben iemand die zo’n uitgebreid boekje bij een LP wil. En in de toekomst wil ik het label Baranka stapje voor stapje gaan uitbreiden. Heel voorzichtig zal dat zijn, alleen als ik de tijd in iemand kan investeren die ik ook in mezelf investeer. Maar er gaat mooie shit komen, let maar op. Dit is een nieuw begin.”

Door Redactie op

nieuwsbrief