gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

Recensie

Het is misschien wel het meest iconische beeld van Neil Young, de foto die de voorkant van Tonight's The Night siert.
De Nederlandse fotograaf Gijsbert Hanekroot maakte de foto in 1973 in Londens Rainbow Theatre.
Het waren de hoogtijdagen van Neil Young en Hanekroot verkeerde in die tijd voor Muziekkrant OOR als een van de weinige fotografen meermaals in de nabijheid van de artiest.
‘Van de 300-plus artiesten die ik in de zeventiger jaren heb gefotografeerd, zijn er een paar bijzonder belangrijk voor mij. Niet alleen omdat ik graag naar hun muziek luister, maar ook omdat ik in de gelegenheid was ze veelvuldig te fotograferen. Neil Young staat in mijn top drie. Dit is dan ook een belangrijk boek voor mij’, aldus Hanekroot.
Neil Young By Hanekroot bundelt voor het eerst de unieke beelden van de artiest en diens entourage. Hanekroot's naamgenoot Gijsbert Kamer schreef een essay voor het fotoboek.
Kamer stelt: ‘Gijsbert Hanekroot was in de jaren zeventig misschien wel de belangrijkste popfotograaf van Nederland. Alle grote internationale popsterren kwamen voor zijn camera. Veel van hen volgde hij in binnen- en buitenland. In zijn oeuvre neemt Neil Young een grote plaats in, wat zijn weerslag krijgt in Neil Young By Hanekroot. Een imposant fotoboek dat de jaren 1971-1976 bestrijkt. Misschien wel de meest cruciale fase in de carrière van Young. Het was de tijd waarin de Canadese popster persoonlijk door de diepste dalen ging maar ook zijn grootste successen kende. Hanekroot was erbij toen Young met Crosby, Stills & Nash in Amerikaanse stadions speelde, en nam in 1973 de foto in Londen die uiteindelijk de hoes zou worden van misschien wel Youngs meest aangrijpende album Tonight's The Night (1975).’
Excelsior Recordings bezorgt het bij Wilco Art Books gedrukte fotoboek in een eenmalig gelimiteerde oplage.

Door Redactie op

nieuwsbrief