gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

GROOT, BOUDEWIJN DE

WINDVEREN (CD+BOOK)

Label: UNIVERSAL
Releasedatum: 04-11-2022
Herkomst: NL
Item-nr: 4424594
EAN: 9789021037691
Dit artikel is vervallen en niet meer leverbaar

RecensieBoek + CD combinatie van het album Windveren van Boudewijn de Groot. De CD bevat de muziek van het album. Het is een gevarieerd album waarop veel aspecten van het rijke muzikale leven van de zanger, tekstdichter en componist te horen zijn. Het boek bevat interviews door muziekjournalist Robert Haagsma. Boudewijn de Groot zelf schetst de achtergronden van de nummers, George Kooymans, Dave von Raven van The Kik, Aysha de Groot en Gordon Groothedde vertellen over hun bijdragen aan Windveren en radiomakers Frits Spits en Bert Kranenbarg maken duidelijk hoe immens het belang van Boudewijn de Groot is voor de Nederlandse popmuziek.

‘Want de aarde is een beetje dom…’ Hiermee opent Aarde en het is direct onmiskenbaar Boudewijn de Groot als in zijn beste tijd. Het lied Aarde geeft je dan ook direct iets om te overdenken, ook al zo’n eigenschap van het fraaiste van De Groot. Windveren komt in een voor Boudewijn nogal turbulente tijd: gestopt met optreden, een kinderboek gemaakt, de ziekte dan wel overlijden van zijn muzikale partners George Kooijmans, Henny Vrienten en Jan Rot. Daarbij kwam ook nog eens dat waar vroeger een plaat gezamenlijk in de studio opgenomen werd, dat nu veelal op afstand gebeurde met Gordon Groothedde in een coördinerende rol. Het leverde echter weldegelijk een bijzonder mooie plaat op die op een bepaalde manier erg vertrouwd klinkt. Naast eerder genoemde opener Aarde, klinkt ook Lente alsof het begin jaren 70 opgenomen zou kunnen zijn. Geenszins een herhalingsoefening overigens, maar veelmeer het toonbeeld van zijn eigen tijdloze stijl. Diezelfde aanpak wordt doorgetrokken op het mooie, introverte Wilde Ganzen, terwijl het verhalende Raven Over Wales eveneens vertrouwd overkomt. De Dame Met Het Hondje is wat meer up-tempo en heeft mede door het gekozen onderwerp een wat zomers karakter. Die vlotte kant komt ook terug op Enge Mannen, waar The Kik een duit in het zakje mag doen. Zij deden een aantal optredens met materiaal van Boudewijn en dat vertaalt zich ook naar het vlotte Als Je Huilen Wil. We hebben dan nog niet eens het mooie Vals Licht, het beschouwende Piazza Di Chirico of Sheharazade genoemd, waarop Boudewijns kleindochter een rol vervult. Om de cirkel in de carrière van De Groot rond te maken, is de onlangs gevonden Lennaert Nijgh-tekst Als Je Stil Bent hier gebruikt voor een fraai, amper twee minuten durend liedje. De muziek voor het afsluitende Hoe Meer Ik Dichterbij Kom is geschreven door eerder genoemde George Kooijmans, maar past naadloos in de rest van de plaat. Twaalf mooie liedjes… Windveren is daarmee niet alleen van een bijzondere schoonheid, maar misschien ook wel de plaat waarvan je gehoopt had dat Boudewijn hem ooit nog eens zou maken!
Door Hermen Dijkstra op

Tracks

Disc 1
1. Aarde
2. Lente
3. Wilde Ganzen
4. De Dame Met Het Hondje
5. Raven Boven Wales
6. Enge Mannen
7. Sheherazade
8. Piazza Di Chirico
9. Als Je Huilen Wilt
10. Als Je Stil Bent
11. Vals Licht
12. Hoe Meer Ik Dichterbij Kom
Disc 2
1. Boek - Windveren

nieuwsbrief