gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

Recensie

320 pagina's 22 x 28.7 - hardcover

The Complete Crumb Comic Covers is een ambitieuze verzameling van meer dan 200 illustraties en comicomslagen die Robert Crumb tussen 1960 en 2021 tekende. Van Zap Comix tot Arcade en van American Splendor tot Weirdo laat dit boek meer dan zestig jaar van Crumbs carrière zien met een groot aantal zeldzame en nooit eerder vertoonde tekeningen.
Er is bijna 15 jaar aan deze uitgave gewerkt waarbij veel aandacht is besteed aan het restaureren van sommige tekeningen en aan het bijwerken van de kleuren, allemaal om een kwaliteitspublicatie te garanderen die trouw is aan de originele illustraties. Bij deze bijna 2 kilo wegende uitgave is een Nederlands cahier toegevoegd met daarin vertalingen van het Franstalige interview met Crumb en de Franstalige index die in het boek opgenomen zijn.

Robert Crumb kan het eigenlijk niet verkroppen dat hij in 1943 is geboren, te laat om Charley Patton en Blind Lemon Jefferson te ontmoeten. Gepaard met een nostalgisch gevoel voor deze vergeten bluesmannen, ziet hij toe hoe mensen worden gehersenspoeld door de consumptiemaatschappij, terwijl de aarde verandert in een vuilnisbelt waar vrolijk op gedanst wordt.
Robert Crumb, een karikaturaal product van de naoorlogse middenklasse, werd zijn hele jeugd blootgesteld aan de illusies en frustraties van de Amerikaanse droom. De falende gezinsomgeving waarin hij opgroeit, voedt alop jonge leeftijd zijn teleurstellingen. Hij vindt in het tekenen, mede door de invloed van zijn oudere broer Charles, een toevluchtsoord. De ontdekking van drugs en seksuele vrijheid in het midden van de jaren zestig vormde de aanleiding voor zijn werk, waarin hij zich niet liet belemmeren door enig traditioneel moraal. Zijn inspiratie, gevarieerd en ongeremd, wordt enerzijds aangewakkerd door het misverstand dat hem tot een iconisch figuur van de hippiebeweging maakte en anderzijds door de trauma‘s uit zijn jeugd. Crumbs werk is ongevoelig voor trends en beschrijft de aangekondigde zelfvernietiging van een mensheid die, wat men ook mag zeggen, nauwelijks is veranderd sinds het Romeinse rijk. Crumb observeert de aanhoudende mondiale decadentie en legt op ongenadige wijze en met een destructieve humor de domheid, de leugen en de lelijkheid van de moderne westerse samenleving bloot.
Door Redactie op

nieuwsbrief