gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

Recensie

Folkmuziek werd in ons kikkerlandje als ‘geitenharensokken muziek’ beschouwd. Folkliefhebbers waren alternatievelingen op sandalen; zweverige types met baarden in hippiekleding. Toen de Nederlandse folkgroep Fungus de bezetting uitbreidde met een gitarist met een Fender Stratocaster elektrische gitaar, een bassist en een drummer, veroorzaakte dat veel ophef. Geitenharensokken muziek en Stratocasters? Kon dat samengaan? Blijkbaar wel, want hun hit ‘Kaapren Varen’ haalde dankzij deze folkrockbewerking de Top 40.
De folk revival in Amerika was het voorbeeld. Had Bob Dylan, de aartsvader van de folk en woordvoerder van de protestgeneratie in 1965 op het Newport Folk Festival niet zelf een Stratocaster om zijn nek gehangen, tot afgrijzen van het puristische deel van zijn publiek? Zijn elektrisch versterkte song ‘Like A Rolling Stone’ werd een grote hit en sprak juist een nieuwe generatie aan.

Het boek Folkpioniers schetst de ontwikkeling van de folk naar folkrock en singer-songwriters, waarbij Tom Steenbergen put uit zijn ervaringen en ontmoetingen met Nederlandse en buitenlandse artiesten.
Folkies van het eerste uur groeiden uit tot iconische singer-songwriters zoals Bob Dylan, Joni Mitchell, Cat Stevens, Nick Drake en Sandy Denny. Britse groepen zoals Fairport Convention en Steeleye Span inspireerden op hun beurt Nederlandse groepen ook folkrock te gaan maken.
Door Redactie op

nieuwsbrief