gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

MOVIE

STANLEY KUBRICK COLLECTION

Label: WHV
Releasedatum: 04-12-2019
Herkomst: NL
Item-nr: 2348639
EAN: 5051888248935
Levertijd: Levertijd: Onbekend

Recensie

Dit is de Stanley Kubrick Collection met de volgende zeven films: 2001 : A Space Odyssey, A Clockwork Orange, Barry Lyndon, Eyes Wide Shut, Full Metal Jacket, Lolita & The Shining.


2001 : A Space Odyssey

2001: A Space Odyssey is Stanley Kubrick’s schitterende, met een Oscar®* bekroonde prestatie, een meeslepend drama van mens tegen machine, een verbijsterende versmelting van muziek en beweging. Kubrick (die samen met Arthur C. Clarke het scenario schreef) brengt eerst een bezoek aan onze prehistorische aap-voorouders, maakt vervolgens een sprong van een paar duizend jaar (via een van de meest verbijsterende jump cuts uit de geschiedenis) naar de gekoloniseerde ruimte, en schiet astronaut Bowman (Keir Dullea) uiteindelijk de onbekende gebieden van de ruimte in, misschien wel op weg naar onsterfelijkheid. “Open the pod bay doors, HAL.” Laat een unieke en ontzagwekkende reis beginnen…


A Clockwork Orange

Schoppen, aftuigen, stelen, zingen, tapdansen, verkrachten. Teddyboy en hooligan Alex met bolhoed (Malcolm McDowell) houdt er zijn eigen manier van plezier maken op na. Ten koste van het leven van anderen. Het overgangsproces van amoreel boefje tot gehersenspoelde deftige burger en terug vormt de dynamische boog in de shockerende toekomstvisie die Stanley Kubrick maakte van de roman van Anthony Burgess. Onvergetelijke beelden, verrassende muzikale contrast-elementen, het fascinerende taalgebruik dat Alex en zijn gabbers gebruiken – Kubrick giet alles tot een schokkend geheel. Uiterst controversieel bij zijn eerste release, kreeg A Clockwork Orange van de New York Film Critics onderscheidingen voor Beste Film en Beste Regisseur. Dit krachtige staaltje filmkunst verleidt, choqueert en boeit ons nog steeds.


Barry Lyndon

Hoe treedt een arme Ierse jongen zonder goede vooruitzichten binnen in de kring van de 18e-eeuwse Engelse adel? Voor Barry Lyndon (Ryan O’Neal) is het antwoord: op iedere mogelijke manier! Zijn klim naar rijkdom en privileges is het boeiende middelpunt van deze schitterende Stanley Kubrick-bewerking van de roman van William Makepeace Thackeray. Bij de productie van deze verrukkelijke en ietwat satirische winnaar van 4 Oscars® vond Kubrick visuele inspiratie in het oeuvre van klassieke schilders. De kostuums en settings werden uitgewerkt in de ontwerpen van die periode en er werden baanbrekende lenzen ontwikkeld om zowel binnen als buiten in natuurlijk licht te kunnen filmen. Het resultaat? Barry Lyndon blijft een scherpe film die een historische periode op het doek laat leven zoals nooit tevoren.


Eyes Wide Shut

Stanley Kubrick’s gedurfde laatste film kan op veel manieren omschrevenworden. Als een fascinerende psychoseksuele ervaring. Als een droombeeld dat je blijft achtervolgen. Als een opwindende thriller. Als een mijlpaal in de carrière van steracteurs Tom Cruise en Nicole Kidman en als een “waardig laatste hoofdstuk in de carrière van een briljant regisseur”.Cruise speelt de rol van Dr. William Harford, die zich, nadat zijn vrouw bekend heeft dat ze op seksueel vlak meer verlangt, aan erotische experimenten waagt die zijn huwelijk in gevaar brengen – en waardoor hij misschien zelfs verstrikt raakt in een lugubere moordzaak. Naarmate het verhaal evolueert van twijfel en angst naarzelfontdekking en verzoening, voegt Kubrick er meesterlijke elementen aan toe. Stijlvolle opnames met bewegende camera's, een gecontroleerd tempo, levendige kleuren, verrassende beelden: bravourestukjes die van Kubrick een onsterfelijke cineast maken en waar je met je ogen wijd open naar kijkt.


Full Metal Jacket

Een geweldig team treedt aan in Stanley Kubricks briljante epos over de oorlog in Vietnam en over het proces van ontmenselijking waardoor mensen veranderen in getrainde moordenaars. Joker (Matthew Modine), Animal Mother (Adam Baldwin), Gomer (Vincent D’Onofrio), Eightball (Dorian Harewood), Cowboy (Arliss Howard) en anderen krijgen een keiharde militaire training onder de agressieve leiding van een schreeuwlelijk van een instructeur (Lee Ermey), die de toekomstige mariniers ziet als groentjes, maden of nog minder. De actie is wreed, het verhaal meedogenloos, de dialogen doorspekt met bijtende humor. Van de strenge basistraining tot het nachtmerrie-gevecht in de stad Hue is Full Metal Jacket een voltreffer op filmgebied.


Lolita

De Europese emigrant Humbert Humbert wordt vlak nadat hij aankomt in Ramsdale, New Hampshire, smoorverliefd. Hij wil trouwen met Charlotte Haze. Zo kan hij altijd dichtbij zijn geliefde zijn - Charlotte's vroegrijpedochter! Filmregisseur Stanley Kubrick verkent het thema sexuele obsessie (een onderwerp dat hij 37 jaar later in Eyes Wide Shut weer zou aanroeren) in zijn versie van de roman van Nabokov, doorspekt met zwarte humor en diepe ontroering. James Mason speelt de sluwe, bedrieglijke Humbert: getrouwd met de behoeftige Charlotte (Shelley Winters); met als rivaalde alomtegenwoordige Clare Quilty (veelzijdige rol van Peter Sellers) en tot in zijn gelatineachtige binnenste verrukt door de dartele tiener (Sue Lyon) met die “leuke, lyrische, melodieuze naam” – Lolita.


The Shining

Op basis van een script dat hij samen met een ander bewerkte naar het boek van Stephen King, combineert regisseur Stanley Kubrick levendig acteerwerk, een bedreigende achtergrond, dromerige tracking shots en de ene na de andere schok tot een macabere mijlpaal. In een kenmerkende rol speelt Jack Nicholson (“Heeeere’s Johnny!”) Jack Torrance, die naar het elegante, afgelegen Overlook Hotel is gekomen als opzichter buiten het seizoen met zijn vrouw (Shelley Duvall) en zoon (Danny Lloyd). Torrance is daar nog nooit eerder geweest… of toch wel? Het antwoord ligt in een spookachtige tijdlus van krankzinnigheid en moord.
Door Redactie op

nieuwsbrief