gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service
2 voor € 15,00

MOVIE

BATTLE OF ALGIERS

Genre: Speelfilms
Label: CONTACT FILM
Releasedatum: 18-12-2012
Herkomst: NL
Item-nr: 3038094
EAN: 9789078716556
Dit artikel is vervallen en niet meer leverbaar

Recensie

De film The Battle of Algiers (Battaglia di Algeri) is gebaseerd op het boek Souvenirs de la Bataille d'Alger van Saadi Yacef. Hij schreef dit propaganda-werk gedurende zijn gevangenschap. De schrijver is een van de voornaamste vormgevers van deze Algerijnse oorlog tegen de Franse koloniale bezetting, in de jaren 1954 tot 1962. Na de oorlog nam Yacef plaats in de regering van het onafhankelijke Algerije. Hij co-produceerde de film van regisseur Gillo Pontecorvo en speelt een op zichzelf gebaseerd karakter in dit zwart-wit drama, dat nog regelmatig gebruikt wordt in militaire stafvergaderingen als voorbeeld van stadsguerrilla. De film richt zich op enkele hoofdpersonen; Ali la Pointe, een in de gevangenis geradicaliseerde crimineel die gerecruteerd wordt door de FLN, de commandant van de paratroopers Mathieu, de jonge boodschapper Petit Omar, een topfiguur van de FLN Larbi Ben M'hidi en drie wraakzuchtige vrouwelijke guerrilla’s Djamilia, Zohra en Hassiba.

Doordat de camera zich constant temidden van de actie en tussen de hoofdpersonen bevindt, krijgt de film een sterk documentair karakter. De kijker wordt door het strijdgewoel en de nauwe straatjes heen getrokken.

nieuwsbrief