gratis bezorgd vanaf 75,- of afhalen in de winkels voor 16:00 besteld dezelfde dag verzonden Winkels Service

WIT

ATLAS DE WIT

Releasedatum: 30-11--0001
Herkomst: NL
Item-nr: 3174953
EAN: 9789401401890
Levertijd: Levertijd: Onbekend

Recensie

Atlas De Wit is een unieke, historische atlas van cartograaf Frederick De Wit met 158 stadsplattegronden, stadsgezichten en gravures uit de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden (het huidige Nederland, België en Frans-Vlaanderen).

Deze facsimile op ware grootte bevat afbeeldingen van de prachtige, oorspronkelijk met de hand ingekleurde kaarten, die in perspectief zijn getekend. De kaarten geven een visuele kijk op de geschiedenis van de 17de eeuw, van Groningen tot Kamerijk.

De inleiding en de gedetailleerde kaartbeschrijvingen maken deze historische atlas toegankelijk voor alle liefhebbers van geschiedenis en oude kaarten.



Stedenatlas van frederick de wit

Eind 17de eeuw verscheen bij de Amsterdamse uitgever/cartograaf/graveur Frederick de Wit Theatrum ichnographicum omnium urbium et præcipuorum oppidorum Belgicarum XVII Provinciarum peraccurate delineatarum. (Perfecte aftekeningen der steden van de XVII Nederlandsche Provincien in platte gronden). Het is een zogenaamde stedenatlas, een genre dat erg populair was in de late 16de en 17de eeuw, met plattegronden van belangrijke steden uit die tijd. Dergelijke boeken werden uitgegeven door de grote atlasuitgevers van die dagen, in Nederland door Joan Blaeu, Johannes Janssonius en Frederick de Wit. Zij publiceerden atlassen van grote Europese steden, maar ook van Nederlandse. De Wit was de laatste die het genre uitgaf. Hiervoor gebruikte hij platen zowel van Blaeu als van Janssonius die hij na het opheffen van beide bedrijven gekocht had op veilingen in respectievelijk 1674 en 1694. De Wit gebruikte deze platen niet altijd klakkeloos, maar verbeterde ze: hij zette er de naam van de stad en een schaal op en vulde bepaalde onderdelen aan. Zo laat vergelijking met de platen van zijn voorgangers zien dat het centrum van de vestingstad Groenlo bij Blaeu niet ingetekend was maar bij De Wit wel, of dat De Wit een tafereeltje toevoegde aan de Janssoniusplaat van Utrecht. Soms liet hij ook een geheel nieuwe plaat maken, zoals voor Leiden.

Eerste editie

Frederick de Wit gaf het werk tweemaal uit, de eerste keer rond 1698. In deze 1ste editie zijn sommige platen enigszins aangepast, vele andere zijn ongewijzigd. Voor enkele steden gebruikte De Wit nieuwe plattegronden. De afbeeldingen in de tweede editie, die hij enige tijd later op de markt bracht, zijn nog verder bewerkt en aangepast. En door de kaarten van een aantal steden in de stedenatlassen van Blaeu en Janssonius te vergelijken met de nieuwe kaarten van De Wit, is de stadsontwikkeling en de ontwikkeling van de vestingwerken goed te zien. De atlassen van De Wit zijn minder frequent bewaard gebleven dan die van Blaeu. Van deze eerste uitgave zijn tot nu toe wereldwijd slechts vier exemplaren bekend. En geen enkele is zo fantastisch ingekleurd als dit exemplaar, wat het uniek maakt. Niet alleen de uitvoering, ook de samenstelling van een stedenatlas kon door de koper aan zijn eigen smaak aangepast worden. Daardoor is geen enkel exemplaar helemaal hetzelfde. Hier zijn bijvoorbeeld prenten en steden toegevoegd, terwijl plattegronden van enkele Zuid-Nederlandse steden weggelaten zijn. Zo zijn enkele prenten toegevoegd uit de omgeving van Utrecht, de vermoedelijke woonplaats van de koper, waarschijnlijk een lid van de familie Van Vollenhoven. In dit exemplaar zijn op 112 bladen met plattegronden en 11 bladen met gravures in totaal 151 steden uit de Lage Landen afgebeeld.
Door Redactie op 2013-10-30

nieuwsbrief