gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

Recensie

Twee, zes of zelfs achttien cd’s met studio-outtakes van slechts twee jaren? Dat lijkt wat al te veel, zeker als je bedenkt dat Dylan in die jaren alles bij elkaar nog geen maand in de studio doorbracht. Hebben we hier dan te maken met een commerciëler uitgezet deel van de reeks zeer gelimiteerde releases louter bedoeld om de copyrights veilig te stellen (in Europa vervallen die immers na vijftig jaar, tenzij de artiest ze zelf nog even uitbrengt)? Nee. Want in 1965 en 1966 nam Dylan niet zomaar drie albums op, maar platen die de muziekgeschiedenis veranderden en zijn definitieve overgang van folkie naar rockartiest en wereldste markeren. Er zijn maar weinig artiesten die met een vergelijkbaar rijtje als Bringing It All Back Home, Highway 61 Revisited en dubbelaar Blonde On Blonde kunnen komen.
Dylan stort nu alles, van de eerste tot de laatste take, over ons uit en het is ronduit fascinerend. Want hoewel Dylan al eerder experimenteerde met een band, horen we in 1964 vooral ook een onzekere Dylan die onder leiding van producer Tom Wilson zijn nieuwe nummers speelt – een eerdere poging van Wilson om een akoestische versie van House Of The Rising Sun van bandbegeleiding te voorzien riep bij Dylan dezelfde weerzin op als die Paul Simon voelde toen hij hoorde dat Wilson diens Sounds Of Silence onder handen had genomen. Dylans nogal chaotische werkwijze viel ook niet meteen in goede aarde bij de muzikanten, waardoor het vooral zoeken was. Het rammelt regelmatig aan alle kanten, voelt ongemakkelijk, maar levert al snel de ene klassieker na de andere op, met als beroemdste hoogtepunt Like A Rolling Stone, op de 6cd-versie vertegenwoordigd met alle (!) takes en overdubs.
Het zou de laatste sessie onder leiding van Wilson blijken, hij werd om nog altijd onduidelijke redenen opgevolgd door Bob Johnston. Vervolgens trok Dylan met The Hawks (later The Band) de wereld rond, maar een poging om in New York met hen een nieuw album op te nemen strandde. Met zeer ervaren sessiemuzikanten en enkele leden van The Band werd in Nashville een nieuwe poging gewaagd. Ook dat werkte aanvankelijk niet, zoals nu duidelijk te horen is omdat Johnston werkelijk alles opnam, maar wederom is Dylans aanpassingsvermogen opvallend met als resultaat die befaamde ‘thin, wild mercury sound’.
Dat 1965 en 1966 cruciale jaren waren voor Dylan is bekend. Niet voor niets doken al tientallen outtakes uit deze jaren op, o.a. op Biograph, de allereerste Bootleg Series, en zeker op The Bootleg Series Vol. 7: No Direction Home. Daar waren dan ook al een aantal van de beste outtakes te vinden. Hopelijk komt Dylan volgend jaar niet met een box met daarin de complete ’66-tournee, maar focust The Bootleg Series Volume 13 op zijn ‘religieuze’ jaren, Blood On The Tracks of zijn tournee met Tom Petty. Er ligt nog genoeg in de kluizen.

Tracks

Disc 1
1. Love Minus Zero / No Limit [Take 2 Acoustic]
2. I'll Keep It With Mine [Take 1, Piano Demo]
3. Bob Dylan's 115Th Dream [Take 2, Solo Acoustic]
4. She Belongs To Me [Take 1 Solo Acoustic]
5. Subterranean Homesick Blues [Take 1 Alternate Take]
6. Outlaw Blues [Take 2 Alternate Take]
7. On The Road Again [Take 4 Alternate Take]
8. Farewell, Angelina [Take 1, Solo Acoustic]
9. If You Gotta Go, Go Now [Take 2, Alternate Take]
10. You Don't Have To Do That [Take 1 Solo Acoustic]
11. California [Take 1, Solo Acoustic]
12. Mr. Tambourine Man [Take 3]
13. It Takes A Lot To Laugh, It Takes A Train To Cry [Take 8, Alternate Take]
14. Like A Rolling Stone [Take 5 Rehearsal]
15. Like A Rolling Stone [Take 11 Alternate Take]
16. Sitting On A Barbed Wire Fence [Take 2 Unreleased Take]
17. Medicine Sunday [Take 1] (Early Version Of Temporary Like Achilles)
18. Desolation Row [Take 2 (Piano Demo)]
19. Desolation Row [Take 1 (Alternate Take)]
Disc 2
1. Tombstone Blues [Take 1] (Alternate Take)
2. Postively 4Th Street [Take 5 Alternate Take]
3. Can You Please Crawl Out Your Window? [Take 1 (Alternate Take)]
4. Just Like Tom Thumb's Blues [Take 3, Rehearsal]
5. Highway 61 Revisited [Take 3, Alternate Take]
6. Queen Jane Approximately [Take 5 Alternate Take]
7. Visions Of Johanna [Take 6 Rehearsal]
8. She's Your Lover Now [Take 6 Rehearsal]
9. Lunatic Princess [Take 1]
10. Leopard-Skin Pill-Box Hat [Take 8, Alternate Take]
11. One Of Us Must Know (Sooner Or Later) [Take 19 Alternate Take]
12. Stuck Inside Of Mobile With The Memphis Blues Again [Take 13 Alternate Take]
13. Absolutely Sweet Marie [Take 1] (Alternate Take)
14. Just Like A Woman [Take 4, Alternate Take]
15. Pledging My Time [Take 1 Alternate Take]
16. I Want You [Take 4, Alternate Take]
17. Highway 61 Revisited [Take 7, False Start]

nieuwsbrief