gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

Recensie

De Speedtwins ontlenen hun naam aan een klassieke Britse motorfiets, de Triumph Speed Twin. Hun bestaan danken ze aan een toevallige ontmoeting in een Arnhems café, waar de eveneens Britse folkmuzikant Jody Daniel in 1977 besluit zijn krachten te bundelen met die van de Nederlandse zangeres Vera Groen en bassiste Jacky Wolters. Daarbij krijgen ze hulp van gitarist Leen Barbier en drummer Nico Groen, beiden afkomstig uit Splinterfunk. Ondanks hun uiteenlopende muzikale achtergrond is het van begin af aan duidelijk wat de muzikale koers gaat worden: punk! Nederland is wat dat betreft nog een vrijwel onbeschreven blad, maar dat verandert snel door de ‘feministische’ sm-act die de Speedtwins over het voetlicht brengen. Ook DJ Alfred Lagarde raakt enthousiast en werpt zich op als producer van de lp It's More Fun To Compete (1978), met klassiekers als Speedtwins, Motorbike Song en So Why Pretend. De basis voor een roemruchte carrière is gelegd, talloze zalen worden plat gespeeld en de band doet voorprogramma's van onder andere de Sex Pistols en Herman Brood. Wanneer Leen Barbier zijn eigen band Turbo begint en drummer Nico Groen zich ontwikkelt tot veelgevraagd studiomuzikant, volgt een ware carrousel aan vervangers. Met drummer Theo Outhuijse en gitarist Peter Presser komt de single Blackmail tot stand. Helaas wordt Jody’s voorliefde Triumph Speed Twin hem in 1984 uiteindelijk fataal. Hij komt bij een tragisch motorongeluk om het leven.

De muziek van de Speedtwins leeft nog altijd voort. Terwijl voor de lp vette bedragen worden neergeteld, brengt Pseudonym de dubbellaar It's More Fun To Compete uit. Die bestaat uit de originele lp, aangevuld maar liefst 15 bonus tracks, waaronder de single Blackmail / Bomb In The Jukebox en een 13-tal nooit eerder uitgegeven opnamen uit 1979. Zoals Lies Lies Lies, het prachtige Silver en een bewerkte versie van Nancy Sinatra’s These Boots (Are Made For Walking). Deze allereerste heruitgave van It's More Fun To Compete is dynamisch geremasterd vanaf de originele tapes, geperst op 180 grams vinyl, en verpakt in een prachtige klaphoes met zeldzame foto's.
Door Redactie op 2016-02-15

nieuwsbrief