gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

HAGUE STRING TRIO

AFTER THE DARKNESS

Label: COBRA
Releasedatum: 01-03-2019
Herkomst: NL
Item-nr: 3951196
EAN: 8713897904413
Levertijd: 3 a 5 werkdagen

Recensie

Op deze CD staan 6 werken geschreven door Joodse componisten wier levens zijn verwoest in de Tweede Wereldoorlog door vervolging, moord of verbanning. De titel van de cd verwijst naar het boek van Auschwitz-overlevende Elie Wiesel, After the Darkness: Reflections on the Holocaust.
Extra bijzonder op de cd is de opname van het stuk 'Trio à cordes' van Dick Kattenburg; een wereldpremière op cd.
Het project After the Darkness' ligt The Hague String Trio na aan het hart. Zij voelen het als een voorrecht de muziek van deze componisten te laten horen en een blijvende nalatenschap te creëren, zodat hun stemmen nooit vergeten worden.

Bijna vijfenzeventig jaar na de bevrijding van mei 1945 speelt de Tweede Wereldoorlog nog steeds een aanzienlijke rol in de Europese politiek, in ons denken en ons handelen. Inmiddels zijn we drie generaties van die tweede oorlog verwijderd en toch ontdekken we nog immer nieuwe feiten, worden we met nieuwe inzichten daarover geconfronteerd en vinden we nieuwe getuigenissen van toen. In zekere zin hoort ook deze cd tot die categorie van deels recent ontdekte getuigenissen uit de donkere jaren tussen 1933 en 1945. Het vrije woord werd overal aan banden gelegd en niet alleen in Europa. Bovendien leken meerdere generaties Joodse componisten en uitvoerende musici van de aardbodem verdwenen. Pas een kwart eeuw na de oorlog ‘ontdekte’ men mondjesmaat hoeveel getuigenissen, hoeveel muziek, er door de oorlog verloren was gegaan. En nog steeds worden met de regelmaat van de klok onbekende composities uit die jaren ontdekt en verloren gewaande werken teruggevonden. De uitgevoerde muziek op deze cd is van componisten wier levens zijn verwoest in de Tweede Wereldoorlog door vervolging, moord of verbanning. De titel van de cd verwijst naar het boek van Auschwitzoverlevende Elie Wiesel: After the Darkness: Reflections on the Holocaust. Het project After the Darkness ligt The Hague String Trio na aan het hart. Zij voelen het als een voorrecht de muziek van deze componisten te laten horen en een blijvende nalatenschap te creëren, zodat hun stemmen nooit vergeten worden. The Hague String Trio werd in 2006 opgericht door Justyna Briefjes, Julia Dinerstein en Miriam Kirby. Zij kwamen bij elkaar om hun liefde voor kamermuziek te delen en hebben zich in de vele jaren tot een hecht ensemble gevormd. Het trio verkent graag het uitgebreide strijktrio repertoire, van de geliefde meesterwerken tot de minder bekende composities die volgens hen de moeite waard zijn om gehoord te worden. Zij werken nauw samen met componisten zoals Robin Holloway, Kerry Woodward, Arne Werkman en Reza Nakisa, evenals met medemusici waaronder hoboïste Pauline Oostenrijk en pianist Daniël Kramer, met wie ze regelmatig spelen. The Hague String Trio treedt op in heel Nederland en geeft elk jaar concerten in Engeland en Duitsland, waar het een trouw publiek heeft opgebouwd.
Door Redactie op 2019-02-20

Tracks

Disc 1
1. 1. Passacaglia: Sehr Ruhig
2. 2. Fuge: Allegro Molto
3. Tanec
4. 1. Allegro
5. 2. Variations On A Moravian Folk Song: Lento
6. 3. Moltop Vivace
7. 1. Andante - Allegro
8. 2. Adagio
9. 3. Allegro
10. Trio À Cordes
11. 1. Allegro Con Moto
12. 2. Andante
13. 3. Moderato Assai

nieuwsbrief