gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

Recensie

In DRENKELINGEN beschrijft Piet Oomes gebeurtenissen en scenes in het café waar hij als barman werkt. Het is een café in het hart van Amsterdam zoals er nog zoveel van zijn, maar tegelijk ook steeds minder. De scenes zijn kort, met vaste klanten of met vreemdelingen. Soms zijn het gebeurtenissen die zich vlak voor zijn neus afspelen, dan weer zijn het herinneringen die zich aandienen. Maar vaak ook lijkt er in de verhalen vrijwel niets te gebeuren, met een paar vaste klanten als figuranten aan een tafeltje. Want het café is ook een plaats waar mensen naar toegaan en naar terugkeren, op zoek naar vertier, naar andere mensen, of juist naar de stilte.
Zo wordt langzaam maar zeker een beeld geschetst van de onvermijdelijke verandering van de Amsterdamse binnenstad, zoals die op de straat voor het terras te zien is, en zoals die zich ook in het café zelf voltrekt; oude verhalen die plaats maken voor korte gesprekken in het Engels, lunchkaarten die overal liggen, een glaasje vieux dat nog één keer gedronken wordt, bij het overlijden van een jeugdvriend van de barkeeper. Toch zijn de verhalen niet somber; integendeel. Melancholisch af en toe, maar daardoorheen schemert altijd het optimisme van de barman, want ook in deze tijden valt er nog genoeg moois te zien.

DRENKELINGEN is ook het verhaal van Oomes’ vader die in het begin van het boek plotseling overlijdt. Steeds vaker geeft het café aanleiding tot herinneringen aan hem, steeds meer lijken de verhalen bevolkt te worden door vaders en zonen. Wanneer ook zijn moeder snel begint te dementeren neemt de barman een besluit.

DRENKELINGEN is prachtig geïllustreerd met tekeningen van zestien vooraanstaande Nederlandse striptekenaars. De tekeningen zijn net zo verschillend van elkaar, als het bonte gezelschap gasten in het café. En net zoals de gasten vormen ze samen een onontkoombaar geheel.

De tekenaars zijn:
Jan Cleijne, Milan Hulsing, Aimée de Jongh, Erik Kriek, Frenk Meeuwsen, Victor Meijer, Aloys Oosterwijk, Sam Peeters, Michiel van de Pol, Aart Taminiau, Floris Tilanus, Jedan Tutuhatunewa, Typex, Erik Varekamp, Willem Vleeschouwer, Emanuel Wiemans.

Piet Oomes (Hilversum 1965)
Verhuisde acht jaar geleden uit De Pijp naar Amsterdam-Noord, woont samen en heeft drie kinderen. Filmmaker, editor. Maakte oa voor de IKON de documentaires ‘Kinderjaren’, over het Jappenkampverleden van zijn moeder, en ‘Van Later Zorg’, over dementie, en met produktiebedrijf De Haaien voor de NCRV het veelgeprezen ‘De Urker Vissers’. Geeft filmlessen bij acteursopleiding De Trap in Amsterdam. Won de Rotterdamse Speelfilmprijs voor zijn scenario Farafangana.

Docent NT2. Geeft les aan inburgeraars.

Barkeeper. Werkt sinds 1994 in hetzelfde café op een hoek van de Utrechtsestraat in Amsterdam.

Drenkelingen is zijn eerste boek. In voorbereiding: Angèle Gertrude, over zijn jeugd en zijn stervende moeder.

Piet Oomes – Drenkelingen
EAN; 9789493109063
Hardcover, Zwart/Wit, 144 pagina’s, 17cm x 24 cm staand
Release: 19 mei 2019
Verkoopprijs: 24,99
Door Redactie op 2019-05-07

nieuwsbrief