gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

Recensie

Na de moeizame opnames van Let it Be werden voor Abbey Road nog een keer alle registers open getrokken. Een album dat 50 jaar na dato nog steeds tijdloos klinkt. Hoewel het album destijds niet eens door alle recensenten als meesterwerk werd gezien, verkozen de lezers van Beatlesfanclub.nl enkele jaren geleden als het ultieme Beatlesalbum.
Voor deze heruitgave werd net als bij Peppers en de White album teruggegaan naar de originele opnamebanden. Dat heeft tot gevolg dat de beperkingen die voor de oorspronkelijke vinyluitgave gold weggenomen konden worden en dat de songs qua klank bijvoorbeeld niet uit de toon vallen met huidige songs op digitale platvormen. Maar deze remix komt vooral tot recht op vinyl, cd en vooral de bluray-audio . Wat direct opvalt is dat het album helderder klinkt dan ooit, waarbij de details meer opvallen. Dat blijkt al meteen bij opener Come Together waar het lijkt alsof Lennon in de woonkamer staat te zingen en te klappen. Er zijn ook een paar opvallende afwijkingen van de oorspronkelijke mix. Zo horen we wat alternatieve zang op het eind van Come Together en is de overgang van You Never Give Me Your Mother naar Sun King wat langer. Vooral de zang komt gewelddig uit de verf. Vooral de meerstemmige zang tijdens Sun King en Because is fenomenaler dan ooit. De grootste winst is behaald in I Want You (She’s So Heavy). Het orgel van Billy Preston scheurt door de speakers in het eerste deel, de hinderlijke kraak in Lennon’s ijzingwekkende schreeuw die destijds de microfoon overstuurde is weg en het tweede deel met het logge repetatieve gitaargeluid en de imposante ‘white noise’ is overweldigend. De oorspronkelijke mix van George Martin is perfect. Het is ook geen vraag of de remix beter is. Het is nieuw licht door oude ramen. Maar wel perfect licht
De outtakes
De CD- en LP-boxen bieden net als op vorige heruitgaven de nodige outtakes die inzage geven in het opnameproces. Hoewel The Beatles een uitstekend oor hadden voor de perfecte take, zijn deze extra’s een lust voor het oor. Ook al worden bijvoorbeeld Come Together en Octopus’s Garden vroegtijdig afgebroken: Lennon’s ruige zang op het eerste nummer en de humor van de heren (Ringo, droog tijdens de tweede na het inzetten van een verkeerd couplet: “I went in earlier...... or you all came late!” . En zo zijn er meer hoogtepunten. The End in zijn rauwe vorm zonder orkest of zang, McCartney’s demo’s voor Come and Get it en Goodbye (die hij respectievelijk aan Badfinger en Mary Hopkin gaf), een ruwe mix van de medley zonder strijkers én met Her Majesty op de oorspronkelijke plaats en een rauwe versie van I Want You waarbij Preston losgaat op het orgel en waarbij The Beatles nog één kans kregen luid te spelen omdat iemand blijkbaar buiten overlast had van de harde nachtelijke opnamesessie!
De 5.1 mix
Met de 5.1 mix van Abbey Road wordt die van de vorige heruitgaven overtroffen. Nog meer komen de details tot hun recht. De luisteraar waant zich tussen The Beatles. De surroundmix geeft letterlijk een extra dimensie aan een legendarisch album.

Tracks

Disc 1
1. Come Together (2019 Mix)
2. Something (2019 Mix)
3. Maxwell's Silver Hammer (2019 Mix)
4. Oh! Darling (2019 Mix)
5. Octopus's Garden (2019 Mix)
6. I Want You (She's So Heavy) (2019 Mix)
7. Here Comes The Sun (2019 Mix)
8. Because (2019 Mix)
9. You Never Give Me Your Money (2019 Mix)
10. Sun King (2019 Mix)
11. Mean Mr. Mustard (2019 Mix)
12. Polythene Pam (2019 Mix)
13. She Came In Through The Bathroom Window (2019 Mix)
14. Golden Slumbers (2019 Mix)
15. Carry That Weight (2019 Mix)
16. The End (2019 Mix)
17. Her Majesty (2019 Mix)
Disc 2
1. Come Together (Take 5)
2. Something (Studio Demo)
3. Maxwell's Silver Hammer (Take 12)
4. Oh! Darling (Take 4)
5. Octopus's Garden (Take 9)
6. I Want You (She's So Heavy) (Trident Recording Session & Reduction Mix)
7. Here Comes The Sun (Take 9)
8. Because (Take 1 / Instrumental)
9. You Never Give Me Your Money (Take 36)
10. Sun King (Take 20)
11. Mean Mr. Mustard (Take 20)
12. Polythene Pam (Take 27)
13. She Came In Through The Bathroom Window (Take 27)
14. Golden Slumbers / Carry That Weight (Takes 1-3 / Medley)
15. The End (Take 3)
16. Her Majesty (Takes 1-3)

nieuwsbrief