Open main menu

winkelmandje

Geen artikelen geselecteerd
GRATIS VERZENDING VANAF 50,- OF AFHALEN IN DE WINKELS VAN CONCERTO EN PLATO VOOR 16:00 BESTELD MORGEN IN HUIS

GREY DAZE

AMENDS
Releasedatum: 26-06-2020
Herkomst: NL
Item-nr: 4093651
EAN: 0888072155404
Op werkdagen voor 16:00 besteld, morgen in huis.

RecensieVoordat Chester Bennington bekend werd als één van de meest iconische rockzangers van de afgelopen twintig jaar begon het allemaal wat kleiner.
Vanuit zijn passie voor de grunge leerde hij drummer Sean Dowdell kennen, die hem voorstelde auditie te doen voor zijn band Grey Daze
Na vlekkeloos Pearl Jam's Alive te zingen ging Sean mee naar huis met de toen nog 17 jarige Chester. Immers, die moest eerst even overleggen met zijn ouders of het allemaal wel mocht!
Hieruit ontstond een levenslange vriendschap, ook na het stoppen van de band. Sean en Chester werden bedrijfspartners in Club Tattoo, waar ze elke paar jaar een groot feest organiseerden.
Na Chester's vertrek bij Stone Temple Pilots wilde hij dan ook weer een eigen bandje. Linkin Park werd te groot en was niet alleen van hem. Bovenal mistte hij zijn grunge roots en belde Sean op: "het is alweer een tijdje terug sinds we een groot feest hadden bij Club Tattoo en ik wil er met Grey Daze spelen".
De plannen werden gemaakt, ze wilden de muziek ook opnieuw inspelen en herschrijven voor een nieuwe plaat. De repitities stonden gepland voor 22 Juli 2017. Twee dagen ervoor overleed Chester. Het is er nooit van gekomen, maar het blijft enkele maanden maar knagen bij Sean.
Die kon het maar geen plek geven en besloot met de zegen van Chester's vrouw Talinda het werk voort te zetten. Enige eis: verander de zang niet. De originele opnames zijn voor de zang gebruikt, maar de rest is compleet opnieuw ingespeeld en herbewerkt.
Niet alleen door de originele leden van Grey Daze, maar aangevuld met iedereen die belangrijk is geweest voor Chester. Zijn zoon en dochter, leden van zijn andere project Dead By Sunrise, Munky en Head van KoRn, het is groots aangepakt en echt een passieproject geworden.
Een eerbetoon aan ieders overleden vriend, met zeer emotionele sessies die voor iedereen ook een helende werking hebben gehad.
Waar de originele nummers soms dunnetjes klonken en de productie te wensen overliet was wel meteen duidelijk dat ze fantastisch in elkaar zaten en hoe veelbelovend Chester al op jonge leeftijd was.
Zijn zang stond er destijds al enorm goed op, maar opgepoetst en verrijkt met de technieken van nu doet het niets onder aan al zijn muziek geschreven op latere leeftijd. Het is alleen voor de doorsnee Linkin Park wennen, want het laat een compleet andere kant van zijn zang zien.
Van opener Sickness, een midtempo rocker, het stevige She Shines en de ballad Soul Song waarin hij de spotlight deelt met zijn zoon Jaime. Emotioneel, raak, pijnlijk maar oh zo wonderschoon.
Zijn voorliefde voor de grunge schemert aan alle kanten door. De schurende gitaren, het rauwere en ongeremde in zijn stem maar bovenal zijn passie. Dit zijn nummers die gezien de context nog meer impact maken dan toen en met teksten die diep raken. Zijn enorme bereik is op Just Like Heroin al te horen, waar hij het uitschreeuwt zoals hij later bij Linkin Park ook zou doen.
Centraal staat ook het gevecht met zichzelf op het emotionele Morei Sky. “If I had a second chance, I’d make amends, only to find myself losing in the end,”. Een regel die bij Dowdell pas twintig jaar later écht binnenkwam. Hij had nooit beseft hoe duister en grimmig zijn frontman schreef, maar vooral ook spijt en een blijvend schuldgevoel dat hem nu nog altijd moeilijk loslaat. Hoe kon hij dit niet meteen gezien hebben?
Daarom gaat een deel van de opbrengst van dit album naar Talinda Bennington's stichting voor zelfmoordpreventie 320 Changes Direction. De rest wordt door de betrokkenen gedoneerd aan diverse goede doelen en een fonds voor Chester's kinderen. Van begin tot eind is dit dus écht een passieproject om eenieder te helpen met het rouwproces. Het resultaat daarvan delen ze graag met ons als fans.Grey Daze schreef destijds 25 nummers, waarvan slechts 11 Amends hebben gehaald. Dus wie weet, hopelijk krijgt de rest van de nummers dezelfde behandeling. De band heeft in ieder geval aangegeven dit wel te zien zitten. Zo kunnen we nog lang genieten van de stem van een hele generatie jong volwassenen.

Tracks

Disc 1
1. Sickness
2. Sometimes
3. What's In The Eye
4. The Syndrome
5. In Time
6. Just Like Heroin
7. B12
8. Soul Song
9. Morei Sky
10. She Shines
11. Shouting Out

nieuwsbrief