gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

PENN, DAN

LIVING ON MERCY

Label: LAST MUSIC COMPANY
Releasedatum: 28-08-2020
Herkomst: NL
Item-nr: 4141876
EAN: 5052442013495
Dit artikel is vervallen en niet meer leverbaar

Recensie

James Brown heeft onder meer als bijnamen Soul Brother No.1 en The Hardest Working Man in Showbusiness maar deze twee eretitels zouden evengoed kunnen gelden voor de in 1941 te Vernon, Alabama geboren Wallace Daniel Pennington die na diverse herdopingen uiteindelijk zijn zeer succesvolle (Southern) country soulklassiekers als Dan Penn ondertekent en laat vastleggen bij de publishers. Gezien het aantal covers (Otis! Aretha!) inmiddels van zijn al dan niet in collaboratie geschreven wereldhits (vaak met sessietoetsenman Spooner Oldham) was dat verstandig, al kon de jong volwassen Dan Penn begin jaren zestig nog niet bevroeden dat hij al snel geschiedenis zou schrijven als architect van het genre met dank aan zijn jeugdige kerkbezoek en voorliefde voor Ray Charles, bluesman Jimmy Reed en Elvis, met wie Penn geportretteerd staat in Chips Momans American-studio in Memphis ten tijde van Presleys comeback en waar Penn de kunst van het produceren perfectioneerde na zijn toch ook al voorspoedige jaren bij de Fame Studio van Rick Hall in Muscle Shoals. Helaas verstoort de moord op Martin Luther King deze liefdevolle balans tussen zwarte vocalisten en blanke producers/songwriters.
Dan Penn schrijft, produceert maar debuteert als uitvoerend artiest pas in 1973 met Nobody's Fool waarop hij zelf prachtig gloedvol zingt. Blue -eyed soul, noemt men dat wel. Hij blijft altijd schrijven maar recycled dan op magistrale wijze zijn eigen oeuvre in 1994 met zijn twééde soloplaat Do Right Man, een tweede regelrechte klassieker. Eind jaren negentig op tour met Spooner Oldham ('slechts' piano, gitaar, die stemmen en de zelfgeschreven(!) encyclopedie van de soulmuziek ter beschikking , ook op cd en DVD), producties voor Irma Thomas, The Hacienda Brothers en Bobby Purify en diverse archiefuitgaven (Ace Records bedankt! en heden - driewerf hoera! - dus Living On Mercy met nieuw materiaal vol tijdloze kwaliteit van deze levende legende. Check it out now, the funk soul brother!

Tracks

Disc 1
1. Living On Mercy
2. I'll See You In My Dreams
3. I Do
4. Clean Slate
5. What It Takes To Be True
6. I Didn't Hear That Comin'
7. Down On Music Row
8. Edge Of Love
9. Leave It Like You Found It
10. Blue Motel
11. Soul Connection
12. Things Happen
13. One Of These Days

nieuwsbrief