Open main menu

winkelmandje

Geen artikelen geselecteerd
GRATIS VERZENDING VANAF 50,- OF AFHALEN IN DE WINKELS VAN CONCERTO EN PLATO VOOR 16:00 BESTELD MORGEN IN HUIS

Recensie

Onderaan Beginne is weten waar je vandaan komt en een aansporing wellicht om je naar boven te werken. Meer nog dan een optimistische kreet is dit het motto van Rowwen Hèze. Met opgestroopte mouwen, voeten op de grond en spuug in de handen, je een weg naar boven werken. Daarbij nooit hoog van de toren blazen. Telkens weer een publiek winnen, elk optreden een veldslag van genoegen. Onderaan Beginne vangt de essentie van Rowwen Hèze in twaalf liedjes waarin de band opzwepend, verfijnd en gelouterd klinkt.

Een album met veel licht, lucht en ruimte. En dieren, niet te vergeten. Vreemde vogels. Onderaan Beginne bevat liedjes die aus einem Guss, in een keer lijken te zijn gegoten. Neem het gevoelige liefdesliedje Te Vroeg Um Te Vertelle, dat klinkt of het altijd al bestond en waarin de in het vooruitzicht gestelde tijd de liefde voedt en haar eeuwigheidswaarde geeft. Een tranentrekker zonder sentimentaliteit, maar vervuld van de vreugde van het hart. En zo zijn er meer op Onderaan Beginne. Gloedvolle liedjes die hun weg naar het hart vinden en daar warmte afstralen. Hoe Lang Nog is zo’n liedje dat de luisteraar door tempowisselingen op het verkeerde been zet. Is het een absurdistisch relaas van een eendagsvlinder die langzaam lijkt te zijn uitgefladderd en mijmert over de tijd die hem nog rest en terugkijkt op zijn hoogtijdagen? Of gaat het uiteindelijk toch om de mens? De tragiek helt nooit over, zelfs niet wanneer iets of iemand op zijn laatste benen loopt. Muziek op het snijvlak van begrijpen en voelen, van dansen en denken.

Rowwen Hèze biedt van oudsher onderdak aan vreemde vogels. Dorpsfiguren veelal waar je om kunt ginnegappen omdat iedereen wel zo iemand kent, zo’n ruige vent met een hart van goud, jongens met grote dorst... Dikke Nel en IJzeren Thijs. Figuren die zijn gebeeldhouwd uit de klei van een dorpsgemeenschap, élke dorpsgemeenschap, ongeacht waar.
Op Onderaan Beginne is het arsenaal aan vreemde eenden in de bijt uitgebreid met eekhoorns, kraaien en een vlinder met een slecht humeur. Onderaan Beginne is een levensopvatting. Eentje van weten waar je vandaan komt. Van eerlijkheid en de schoonheid van hard werk en plezier.

De band klinkt verjongd. Klaar voor de volgende etappe. Waarschijnlijk weer een tijdrit. En weer zal die berg bedwongen worden. Van onderaf strak naar boven.
Door Redactie op

Tracks

Disc 1
1. Onderaan Beginne
2. Hoe Lang Nog
3. De Berge Van Bob
4. De Troan
5. End Van 't Touw
6. Ierst Gedoan
7. Bruid Op Bloete Veut
8. Te Vroeg Um Te Vertelle
9. Stap Vur Stap
10. Engelbewaarder
11. 't Rijk Allien
12. Begin 'n Band

nieuwsbrief