Artiest
Titel
uitgebreid zoeken
COMPTON, DR. DRE, CD, 0602547536341

DR. DRE

COMPTON

Drager: CD (Aantal 1) Levertijd: Op werkdagen voor 16:00 besteld, morgen in huis
Herkomst: NL Item-nr: 3443109 EAN: 0602547536341
€ 16,99
RECENSIE
Detox: het is inmiddels een term geworden om een album aan te duiden dat maar uitgesteld en uitgesteld wordt. Het zou ook het derde album van Dr. Dre worden, al vijftien jaar geleden aangekondigd, maar dit jaar gaf hij aan het hele project geschrapt te hebben, omdat het simpelweg niet goed genoeg was. Wel is daar ineens een ander album, Compton, waarvoor hij de inspiratie op heeft gedaan op de filmset van Straight Outta Compton, een bioscoopfilm over Dre's oude groep N.W.A. Maar wie daardoor denkt dat Dr. Dre terug naar de old school gaat, komt bedrogen uit.

Compton is weliswaar geïnspireerd door de N.W.A.-film, maar zou er niet de soundtrack van kunnen zijn. Integendeel, het is de soundtrack van Compton anno 2015. Dr. Dre heeft wat oude vrienden meegenomen (Ice Cube, Snoop Dogg), maar laat zich vooral omringen door jong talent uit de omgeving van Los Angeles (Kendrick Lamar, King Mez, Anderson .Paak). Net als op zijn voorgaande albums weet hij feilloos het talent te vinden, en het beste uit al zijn gastartiesten te halen. Zo klinken rappers als Snoop Dogg, The Game en Eminem beter dan ze in jaren hebben gedaan.

Ook qua sound is de dokter met zijn tijd meegegaan. De g-funk is erg ver weg, en het album wordt nota bene afgetrapt door een track met behoorlijke trap-invloeden. Niet wat je zou verwachten, maar wat de producer ook doet; het is tot in de puntjes uitgewerkt. Er zijn soms wel raakvlakken met de jaren '90 hiphop (neem Animals, de samenwerking met DJ Premier), maar het album sluit nog het meest aan op de muziek van Kendrick Lamar, die ook regelmatig de nummers inkleurt met zijn kenmerkende achtergrondzang. Enige puntje is dat het soms wel erg druk wordt, en alle kanten op schiet.

Productioneel dus alweer een sterk album, met bovendien sterke gastartiesten, maar een ander belangrijk punt zijn de raps van Dr. Dre zelf. In eerste instantie is hij zelfs moeilijk te herkennen, zijn stem lijkt namelijk behoorlijk veranderd, en klinkt daardoor toch wat minder krachtig dan voorheen. Dat is behoorlijk wennen. Die tegenvaller wordt gelukkig ruimschoots goedgemaakt door al die sterke beats, een vlammende Snoop Dogg, een uitermate vaardige Kendrick Lamar en ga zo maar door. Leuk zijn ook de verwijzingen naar de tijd van weleer (een Eazy E-sample, een Nate Dogg-imitatie). Met de nadruk op 'weleer', want Dr. Dre maakt duidelijk wat hij ook al deed door zijn vorige album (uit 1999) 2001 te noemen; hij mag dan af en toe terugkijken naar vroeger, maar vooral kijkt hij vooruit, en staat hij absoluut niet stil. Compton is hiermee een nieuwe stap in zijn carrière.

01. Intro ft. Dr. Dre
02. Talk About It ft. King Mez & Justus
03. Genocide ft. Kendrick Lamar, Marsha Ambrosius & Candice Pillay
04. It’s All On Me ft. Justus & BJ the Chicago Kid
05. All In a Day’s Work ft. Anderson Paak & Marsha Ambrosius
06. Darkside/Gone ft. King Mez, Marsha Ambrosius & Kendrick Lamar
07. Loose Cannons ft. Xzibit & COLD 187um
08. Issues ft. Ice Cube & Anderson Paak
09. Deep Water ft. Kendrick Lamar & Justus
10. One Shot One Kill ft. Snoop Dogg & Jon Connor
11. Just Another Day ft. Asia Bryant & The Game
12. For the Love of Money ft. Jill Scott & Jon Connor
13. Satisfiction ft. Snoop Dogg, Marsha Ambrosius & King Mez
14. Animals ft. Anderson Paak
15. Medicine Man ft. Eminem, Candice Pillay & Anderson Paak
16. Talking To My Diary ft. Dr. Dre
Recensent : Arnout de Vries
Datum : 8-11-2015
verschenen in Platomania : 320
Waardering : 8.5
WINKELWAGENTJE
Geen artikelen geselecteerd

Verzendkosten / shipping costs

CD/DVD gratis verzending vanaf € 25,-
Vinyl gratis verzending vanaf € 50,-

Geen verzendkosten:

Haal je bestelling af bij Concerto Amsterdam of één van de Plato winkels.

Mania Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Mania Nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatie over nieuwe releases, festivals en aanbiedingen.
363
363 NU VERKRIJGBAAR IN ALLE WINKELS VAN PLATO EN CONCERTO