Artiest
Titel
uitgebreid zoeken
KOMODO, KOMODO, LP, 0190758789910

KOMODO

KOMODO

Drager: LP (Aantal 1) Levertijd: verwacht op 22-02
Herkomst: NL Item-nr: 3867760 EAN: 0190758789910
€ 22,99
  1. I Want You More
  2. Things
  3. Sharks
  4. 44 Calls
  5. You Look
  6. Bengali Crown
  7. Devil's Short Hand
  8. Guillotine Blues
  9. Play No More
  10. Whip Hand
RECENSIE
23 FEBRUARI INSTORE IN CONCERTO
Komodo komt het album presenteren op het podium van Concerto in Amsterdam. Zaterdag 23 februari. Aanvang 16:00 - Toegang is gratis meer infoKomodo. De naam van deze band hint niet voor niets naar verre streken. Het vijftal maakt namelijk naar eigen zeggen vintage exotic rock-‘n’-roll. Hun debuutalbum zindert van de onvervalste rock-‘n’-roll die stevig is geworteld in de fifties, sixties en seventies, maar extra op smaak wordt gebracht met stijlelementen (en instrumenten) uit verre windstreken. Exotisch, dus. Denk aan: surfrock, woestijnblues, rumba, Indiase raga.

Komodo grijpt de luisteraar bij de lurven. Dit is muziek voor en door liefhebbers van het onalledaagse en de verlokkingen van de nacht, van de jacht en de roes, van tot het randje gaan en er voorbij, van keihard party-en tot de vogeltjes gaan zingen. Muziek die stuitert, deint, bruist en sleurt. Waar de fun en de levenslust van afspat. Muziek die altijd uitgaat van de groove. Gemaakt met de hersenen, maar steevast met de bedoeling om je heupen en oerdriften te activeren. Tegelijkertijd is de band ook zeker niet blind voor de realistische kanten van de nacht.

Komodo is het geesteskind van de rocker Tommy Ebben (o.a. ex-Knalland) en de muzikale nomade Gino Bombrini (ex-SKIP&DIE). Beiden zingen en spelen gitaar. Janneke Nijhuis (The Deaf, The Indien) is de bassiste, Jody van Ooijen drumt, Gino’s broer Massimo speelt percussie en benadrukt daarmee nog eens extra de jungle vibe, het tribale, het ‘oergevoel’ van Komodo.

Masterminds Ebben en Bombrini leggen samen de basis voor Komodo in de zomers van 2013 en 2014 tijdens wilde feesten met eindeloze nachtelijke jams. In Gino’s studio te Heerlen componeren ze vervolgens het opzwepende Bengali Crown, dat je gerust de blueprint voor het Komodo-geluid mag noemen: sexy, catchy, met een exotisch element. Cruciaal is hier de rol van de Griekse bouzouki en die van andere niet-westerse instrumenten. Gino Bombrini toerde met SKIP&DIE de wereld rond, de muren van zijn studio hangen vol met exotische (snaar)instrumenten die hij van zijn reizen heeft meegenomen, uit Peru, Hawaii en India, om maar wat landen te noemen. De manier waarop Komodo ze inzet om de tien songs op dit debuut hun eigen klankkleur mee te geven toont hun vakmanschap.

Tommy Ebben schrijft de teksten. Die spelen zich allemaal af in het schemergebied tussen nacht en ochtend. De paar uur waarin de roes van de nacht plaatsmaakt voor het confronterende daglicht. Als chroniqueur van het nachtleven laveert hij tussen Springsteen, Alex Turner en Herman Brood. Escapisme en hedonisme vormen de drijfveren in het duister, maar het besef dat er een tol moet worden betaald als het weer licht wordt is nimmer ver weg. Komodo zoekt de schaduwzijde van het uitgaansleven op. Aan zwaarmoedigheid of zelfmedelijden doet hij niet, wel aan zelfrelativering, ironie en kleurrijke personages, zoals bijvoorbeeld het zelfdestructieve meisje Kathy in Things, de enige ballad van het album.

In het nummer 44 Calls, een broeierige vintage rocksong met oriëntaalse swagger en overstuurde mandoline gaat het over een small time drugsdealer die hopeloos verstrikt zit in een leven waar hij niet uit kan stappen, hoe graag hij ook zou willen, want: 44 calls to make…

Het album sluit af met Whip Hand, een psychedelische woestijn-blues over de spirituele zoektocht naar de Zen in jezelf. Het vijftal grossiert in puntige, geraffineerd gestructureerde rocksongs, maar Whip Hand herinnert ook aan de trippy nachtelijke jams op wilde zomerse feesten, waar de kiem voor Komodo werd gezaaid.

Recensent : Redactie
Datum : 15-01-2019
Waardering : 7.5
WINKELWAGENTJE
Geen artikelen geselecteerd

Verzendkosten / shipping costs

CD/DVD gratis verzending vanaf € 25,-
Vinyl gratis verzending vanaf € 50,-

Geen verzendkosten:

Haal je bestelling af bij Concerto Amsterdam of één van de Plato winkels.

Mania Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Mania Nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatie over nieuwe releases, festivals en aanbiedingen.
354
354 NU VERKRIJGBAAR IN ALLE WINKELS VAN PLATO EN CONCERTO