gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

PEIT, YOSA

GUT BUSTER

Label: FIRE
Releasedatum: 26-04-2024
Herkomst: NL
Item-nr: 4633823
EAN: 0809236000729
Levertijd: Wordt verwacht

Recensie

Sectie Niet-Makkelijke Muziek, ongewoon is beter gezegd maar absoluut boeiend, fascinerend. Yosa, de naam an sich 'does'n't ring a bell', vrijelijk vertaald; ' da klingelt gar nichts'. Want Peit woont, werkt in Bärlin en komt met haar tweede album uit de Großstadt, vandaar (de taalkundige verwijzing). Het wereldwijde biedt geen soelaas. Ja dingen in de trant van; de naam bevat 4 letters, 75 % klinkers, 25 % medeklinkers". Josa-Mozes Kriebel daar hebben we wat aan, waarnaast de 'percentage-verdeling' bij mij vraagtekens oproept. Ik begin m'n 'stukkie' natuurlijk niet voor niks met deze verrassende opening.

Het illustreert dit frappant vreemde maar ook creatieve album en de persoon die hiermee op de proppen komt. Peit steekt met dit album haar nek uit met Durf; muzikaal alsmede tekstueel. Kwam vier jaar geleden met het album 'Phython' wat in feite een multidisciplinair, in haar eigen woorden "Interspecies garden" project was. Keramisten, video kunstenaars en designers werkten met haar samen om uiting te geven en aandacht te vragen voor de veranderende sociale, politieke en ecologische omstandigheden in onze wereld. Creëerde met hen haar bekroonde initiatief Error Music en nodigde jonge vrouwen, transgender- en non-binaire jongeren uit om pioniers te worden op het gebied van 't maken van eigentijdse elektronische muziek, leren coderen, programmeren, synthesizers en theremins bouwen en met deze groep vrijelijk op te treden op allerlei locaties. Was Phyton meer extravert, dit nieuwe album richt de aandacht meer naar haar en ons innerlijk; onze darmen. Letterlijk en figuurlijk. 'Gut Buster', vrij vertaald 'darm maatje'. Maatje als in 'dude', fellow'. Ze vat het heel bondig samen in de bio die bij haar album zit:

“I hear people mention the gut all the time, it’s super present in our language, what’s your gut say, you got guts, gut feelings…
We forget what a crazy fascinating organ the gut is, bearing a universe.
The way we consume food equals how carelessly we consume earth, knowingly and repeatedly.
We make changes only when something is right in front of your door.”

Ze heeft een punt, onze darmstelsel is van essentieel belang voor ons welbehagen en is een pijler in je lijf.
Het voert te ver om op deze plek uit te weiden over onze lichaamsfuncties, ik verwijs hier slechts naar deze interessante link.

Gut Buster staat voor sonische escapades, vervreemdende zang met 'n soulvol basgeluid, tegen een achtergrond van diepgewortelde percussiestructuren. Tekstueel legt ze de vinger op het destructieve aspect van het moderne consumentisme. ‘Gut Buster’ voert een antikapitalistische strijd hoewel ze weet dat ze die niet gaat winnen. Bezield, persoonlijk, diep en aangrijpend behandelt zij het proces van wording tegen de loeiende sirenes en tikkende tijdbommen van sociale verandering. Haar intuïtieve eigenzinnigheid, het vrije geluid zijn een bewijs van Peit's unieke visie en aanpak. Peit's arrangementen doen soms aan de cyber-periode van Prince denken; glitchy lo-fi experimentalisme met een gouden soepel pop randje, de gebroken beats en verwrongen abstracties zijn volkomen onvoorspelbaar en heerlijk vreemd, als een esoterische mashup van Arthur Russell, Björk, Múm en Richard David 'Aphex' James. De genre-tartende productie (mix) klinkt gestructureerd en pakkend en was in handen van Benjamin Vukelic (Brainfeeder/ Portland USA) en Jan Brauer (Brandt Brauer Frick / Berlijn).

Sectie Niet-Makkelijke Muziek die meer en meer boeit na meermaals beluisteren en langzaamaan transformeert naar de Sectie Smakelijke Muziek.
Buen Provecho.
Door Redactie op

Tracks

Disc 1
1. Twixx
2. Had3S
3. Tower Flower
4. Dnuora Kool
5. Shelly
6. Call Me
7. World Eaters
8. Aol Slyt
9. Bb Moon
10. Nbp
11. Alma
12. Portimao
13. Look Around
14. Pepper Plane
15. Gut Is God (Gate Of Discord

nieuwsbrief