gratis-verzending vanaf 75,- of afhalen in de winkels van Concerto en Plato voor 16:00 besteld morgen in huis Winkels Service

PART, ARVO

KANON POKAJANEN

Label: ECM
Releasedatum: 30-03-1998
Herkomst: EU
Item-nr: 416084
EAN: 0028945783420
Levertijd: Gemiddeld 28 werkdagen

Recensie



Kanon Pokajanen is een Boetepsalm gebaseerd op vroeg Christelijke teksten uit de Russisch-orthodoxe traditie. Deze kanon van boete en berouw staat symbool voor verandering, de overgang van de duisternis naar licht. Arvo Pärt heeft deze oude teksten voorzien van een indrukwekkende melodie. Slechts weinig koren (zoals het Estonian Philharmonic Chamber Choir) zijn in staat om het werk integraal uit te voeren. Het Belgische kamerkoor Aquarius voert dit werk al zes jaar met veel succes uit. Arvo Pärt – die het koor bezocht en enkele tips gaf – is zeer tevreden hoe Aquarius het werk uitvoert. Deze Kanon Pokajanen heeft een eigen karakter, waarbij Marc Michael de Smet de stemmen homogener laat klinken, dan op de eerste opname uit 1988. Door deze aanpakt wordt de oerkracht van het werk vergroot. Een prachtig inspirerend koorwerk zonder grenzen.


Pärt – Kanon Pokajanen

Aquarius, Marc Michael de Smet

Kanon Pokajanen is een vierstemmige zetting voor koor a cappella van de volledige orthodoxe boete-hymne, zoals die in de vroegste christelijkslavische manuscripten is terug te vinden. De Estse componist Arvo Pärt trad na een persoonlijke, spirituele crisis toe tot de Russisch-orthodoxe Kerk. Twee jaar (1995-1997) besteedde hij aan het componeren van de Kanon Pokajanen, dat alleen al door zijn lengte uitzonderlijk is. De kanon gaat over verandering, de overgang van dag naar nacht, van het Oude naar het Nieuwe Testament, over profetie en vervulling, het hier en hiernamaals, de grens tussen het menselijke en het goddelijke, zwakheid en sterkte, lijden en verlossing, sterven en onsterfelijkheid. Het Belgische koor Aquarius is een van de weinige ensembles die het aandurven dit werk integraal uit te voeren.

Tracks

Disc 1
1. Ode I
2. Ode Ii
3. Ode Iii
4. Ode Iv
5. Ode V
6. Ode Vi
Disc 2
1. Kondakion (Original Version)
2. Ikos (Original Version)
3. Ode Vii (Original Version)
4. Ode Viii (Original Version)
5. Ode Ix (Original Version)
6. Prayer After The Canon (Original Version)

nieuwsbrief